Om du misstänker att biverkningar eller oväntade effekter beror på att det varit något fel på läkemedlet Liothyronin ska du reklamera – inte biverkningsrapportera till Läkemedelsverket!

rodawebben

Röda Webben –

© thyroidhormones.wordpress.com

Läkemedelsverket och Sköldkörtelföreningen äventyrar patienters Liothyroninanvändning. 

I dagarna har vi sett hur både Läkemedelsverket och patientföreningen Sköldkörtelföreningen uppmanar användare av indragna Liothyroninbatcher att anmäla eventuella biverkningar till Läkemedelsverket.

Liothyronin, ett läkemedel med en fläckfri historik sett ur ett biverkningsperspektiv, kan därmed snart se sitt goda rykte kastas omkull.

Det är synd.

Det är nämligen skillnad på en biverkning av ett läkemedel och en biverkning orsakad av kvalitetsfel på läkemedel.

Om biverkningar uppstått av läkemedel som det rent tekniskt inte har varit något konstaterat fel på, ska biverkningar anmälas till Läkemedelsverket.

Om biverkningar istället misstänks vara orsakade av kvalitetsfel hos läkemedel ska läkemedlet reklameras till apotek eller direkt till tillverkare (se instruktionsfilm). Detsamma gäller om man upplever att effekten uteblir eller förändras hos ett läkemedel man brukar ta.

Biverkningar som uppstått efter användning av nu indragna batcher Liothyronin ska sannolikt reklameras och inte biverkningsrapporteras till Läkemedelsverket.

Det är synd att myndigheten Läkemedelsverket har missat att tala om detta, det är trots allt deras ansvar, och det är synd att patientföreningen inte har bättre koll.

När biverkningar anmäls till Läkemedelsverket signalerar det att det är något fel på själva läkemedlet. De rapporterade biverkningarna hamnar både i svenska och europeiska biverkningsregister för all framtid och här finns inget utrymme för spekulativa orsaker som kvalitetsavvikande batchnummer. Här är en biverkning en biverkning och inget annat.

Gör om, gör rätt Läkemedelsverket och Sköldkörtelföreningen. Berätta hur man gör en reklamation vid apotek eller direkt till tillverkaren på era hemsidor. Med er uppmaning att anmäla biverkningar av nu indragna Liothyroninbatcher till Läkemedelsverket och inte till apotek eller tillverkare som reklamation, äventyrar ni patienternas möjligheter att få redan svåråtkomligt men väl fungerande läkemedel.

Text av: Nina Oksa


SÅ HÄR GÖR APOTEK OCH TILLVERKARE NÄR DE GÖR EN REKLAMATION AV LÄKEMEDEL

Instruktionsfilm hur reklamation görs vid Apotek eller läkemedelstillverkare på Röda Webben. Klicka på länken ”Klicka här för att se en instruktionsfilm”.

Observera att reklamationsorsak ska anges med uppgifter som bland annat kundens upplevda effekt och att det är bra om uppgifter som lämnas är utförliga!

FAKTA OM REKLAMATION AV LÄKEMEDEL

Reklameraläkemedel.se – Läkemedelsbranschens webbportal för reklamation av läkemedel 

1177 Vårdguiden – ”Reklamation av läkemedel

Röda Webben

VAD ÄR EN REKLAMATION

Med reklamation menas påtalande av misstänkta kvalitetsbrister, förfalskningar eller andra synpunkter rörande läkemedel som bör nå läkemedelsföretaget. Detta gäller oavsett om klagomålet anses befogat eller inte.

En reklamation kan vara kemisk/farmacevtisk, teknisk, eller medicinsk. Biverkningar, utebliven eller förändrad effekt handläggs som en reklamation när orsaken misstänks bero på ett produktfel eller förfalskning.

Nationella riktlinjer för hantering av reklamationer har tagits fram av ARI (Arbetsgruppen för Reklamationer och Indragningar), där branschens olika aktörer är representerade. För mer information om riktlinjerna för reklamationer se Röda Webben (internet site med information, checklistor och goda råd kring reklamationer och indragningar, tillgång via abonnemang från LIF), http://www.reklameralakemedel.se eller Läkemedelsverkets hemsida.

Ur: Reklamationer, Tamro


© thyroidhormones.wordpress.com

3 tankar om “Om du misstänker att biverkningar eller oväntade effekter beror på att det varit något fel på läkemedlet Liothyronin ska du reklamera – inte biverkningsrapportera till Läkemedelsverket!

 1. Enligt LV: Reklamationer där minskad effekt av läkemedel uppvisats leder till biverkningsrapport. Biverkningsrapporter kan leda till reklamation.
  LV skriver:
  Om du upplever/får biverkningar kan du själv rapportera biverkningar som du eller någon närstående har upplevt. Även utebliven effekt av ett läkemedel betraktas som en biverkan och kan rapporteras. Du kan också kontakta din läkare, som kan rapportera in biverkningar.

  En biverkan behöver inte vara utredd eller bekräftad för att rapporteras, utan endast misstanke om biverkning räcker som grund för rapportering. Du kan även rapportera biverkningar i samband med felanvändning, förgiftningar, överdoseringar, missbruk eller biverkning som uppstår om man använt ett läkemedel utanför godkänd indikation. Det är särskilt viktigt att rapportera allvarliga eller okända misstänkta biverkningar, och även biverkningar för de läkemedel som är föremål för så kallad utökad övervakning.
  Liknande finns även att läsa under länken du angett till 1177.

  • Det är reklamation (medicinsk) som ska göras då man misstänker att biverkningar är orsakade av fel på läkemedel – inte biverkningsrapporter till Läkemedelsverket.

   Många Biverkningsrapporter visar att det kan vara fel på läkemedel med triiodothyronin och det vore förödande för att det nu är fel på Liothyronin.

   Kolla gärna upp detta – för dem som behöver någon om form av T3.

   Är det möjligt att dra tillbaka sina redan gjorda anmälningar till Läkemedelsverket så är det en god idé att kolla upp med.

   /Nina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s