När humorn går för långt

Finsk Facebook-grupp motarbetar hypotyreospatienter.

© thyroidhormones.wordpress.com

Mobbning är ett fenomen som har den tråkiga utgången att den alltid eskalerar om den inte avbryts i tid. Den eskalerar på grund av det motsägelsefulla men fasansfulla – för att rättfärdiga de från början och fortsatta felaktiga handlingarna.

Den finska Facebook-gruppen ”Kilpirauhassairas mutta muuten ”normaali” – på svenska ”Sköldkörtelsjuk men annars ‘normal'” – har valt att kalla sin mobbning för humor. De hävdar sin rätt att göra humor av alla patientanstängningar för alternativa behandlingsformer av hypotyreos. Det senare är inget som Finlands Sköldkörtelförbund arbetar för märkligt nog.

Informationen om Facebook-gruppen lyder så här:

”Denna grupp har grundats för ett visst behov. För diskussion utan humbugvård och utan diagnoser som saknar medicinsk grund.
Det finns andra grupper där man kan diskutera rT3-fel, binjurar och läckande tarmar med jästsvamp eller reikikelpaurafastedieter. Till dem kan man vända sig om man vill.
Gruppens beskrivning innehåller rätt bra riktlinjer för vad denna grupp handlar om. Den som tar illa vid sig kan lämna gruppen, så vi andra kan fortsätta som förut.”

Dagligen skapas nya Facebook-inlägg vars syfte är att göra sig lustig över patienters försök att må bättre med andra sköldkörtelhormonbehandlingar när läkemedlet Thyroxin (Levaxin) inte hjälper. Särskilt lustig verkar man finna den nystartade finska patientföreningen Finlands sköldkörtelpatienter rf:s verksamhet.

Några trådskapare söker svar på frågor om sin sköldkörtelsjukdom men deras inlägg sjunker snabbt i rang för de mer kommenterade trådarna som diskuterar ”de andra patienternas verksamhet”.

Bland ”humorgruppens” 1500 medlemmar tycks många vara med i olika sköldkörtelföreningar och här finns även anställda i Finlands Sköldkörtelförbund. Några sitter med i förbundets styrelse. Genom att vara med sanktionerar de gruppens ståndpunkt. Det är möjligt att de lagts till i gruppen av andra medlemmar men två av dem har trots allt varit med i över sex månader.

Humorn är avancerad och fyndig. Den finner snabbt lättroade anhängare och även mig när jag för en stund glömmer bort vad det egentligen handlar om.

Tänk om vi i Sverige hade en stor Facebook-grupp vars medlemmar motarbetade Sköldkörtelföreningens och Hypotyreosföreningens redan ansträngda, men viktiga, arbete att få till stånd behandlingsalternativ till Levaxin och en mer nyanserad diagnostik än den med TSH och T4? Bara tanken svindlar över den energi det skulle ta.

Man kan mobba en förening och man får kalla det humor. Men när det får ske på bekostnad av människor som önskar kunna sköta sitt arbete, ta hand om sin familj, som tvingas välja om de ska stiga upp på morgonen eller överväger att leva en dag till – då har humorn ett allt för högt pris.

© thyroidhormones.wordpress.com

(Artikeln översatt till finska – ”Kun huumori menee liian pitkälle” – finner du här.)


I Sverige finns det endast två patientföreningar med aktiv verksamhet för sköldkörtelsjuka: Sköldkörtelföreningen och Hypotyreosföreningen.
Bägge föreningarnas verksamhet styrs av viljan att skapa bättre förutsättningar för hypotyreospatienter genom att verka för att dessa ska ha möjlighet till behandlingsalternativ och mer nyanserad diagnostik. I Sverige råder det inga motsättningar mellan patienter som behandlas med Levaxin och patienter som hoppas på alternativ till denna behandling.

3 tankar om “När humorn går för långt

  1. Är man nöjd med sin läkarkontakt och medicinering så är det svårt att förstå varför man söker sig till en grupp i en fråga man själv har svaret på. Att mobba grundar sig i rädsla av något slag och här är det faktiskt svårt att se vad den grundar sig i. Är man själv drabbad så är det ett ologiskt sätt att agera på. Därför måste jag fundera på – Vem/vilka startade gruppen och vilka deltar?

  2. mmm…. jeg lurer på hvor denne skrekken for andres valg kommer ifra. Man ser det også i forhold til folk som lever i homofile/lesbiske forhold eller mennesker (spesielt kvinner) som har valgt et barnefritt liv.
    Hvordan gjør egne valg det legitimt å rakke ned på andres dersom de er forskjellige?

    Det er spesielt sårt når stoffskifte – som selv burde vite hvor ille denne sykdommen er uten (virksom) medisin – henger seg på denne bølgen.

    • Litt gammel nord-norsk humor drister jeg meg med å komme med. Det var på den tiden da stoffskiftesykdommer var lite kjent for folk flest. To damer lå på samme rom på sykehuset; hvor den ene kommer fra en undersøkelse og forteller til den andre: ”Æg har no fått høgt stoffskjefte.” Hvor romkameraten kommenterer i hytt og pine: ”Nei æg, æg har no ikkje hadd stoffskjefte sia æg skjefta fôr i kåpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s