Kun huumori menee liian pitkälle

Suomalainen Facebook-ryhmä pilkkaa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaita.

© thyroidhormones.wordpress.com

Kiusaaminen on ilmiö, jolla on se surullinen ominaisuus, että se aina lisääntyy ellei sitä pysäytetä ajoissa. Se lisääntyy ristiriitaisen mutta kauhean ominaisuutensa vuoksi: sillä halutaan oikeuttaa alun perin väärät teot jatkamalla niitä.

Suomalainen Facebook-ryhmä ”Kilpirauhassairas mutta muuten ’normaali’” on päättänyt kutsua kiusaamistaan huumoriksi. Ryhmä pitää oikeana asettaa naurunalaiseksi kaikki pyrkimykset saada käyttöön kilpirauhasen vajaatoiminnan laajempi hoitopaletti kuin tyroksiini-monoterapia. Suomen kilpirauhasliittohan ei kumma kyllä pyri siihen, ainakaan kovin näkyvästi.

Tämän Facebook-ryhmän kiinnitetty julkaisu kuuluu näin:

”Tämä ryhmä on aikoinaan perustettu tiettyyn tarpeeseen. Keskusteluun ilman huuhaahoitoja ja ilman diagnooseja joilla ei ole lääketieteelistä pohjaa.
On olemassa muita ryhmiä missä voi käsitellä ärrävikoja, lisiksiä ja vuotaviasuolia hiivoineen tai reikikelppiaurasyömättömyysdiettejä, niihin voi hakeutua halutessaan.
Ryhmän kuvauksessa on jo aika hyvä suuntaviiva siihen mitä tämä ryhmä pitää sisällään. Loukkaantuneet poistukoon ja jatketaan me muut vanhalla linjalla.”

Päivittäin ryhmään ilmestyy uusia kirjoituksia, joiden tarkoituksena on naureskella potilaiden yrityksille voida paremmin muilla kilpirauhashormonivalmisteilla, kun Thyroxin ei toimi. Erityisen huvittavana näytetään pidettävän vasta perustetun suomalaisen potilasyhdistyksen, Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n, toimintaa. Eräät ketjujen aloittajat etsivät vastuksia kilpirauhassairauteensa liittyviin kysymyksiin, mutta heidän aloittamansa ketjut putoavat nopeasti alemmas, kun huipulle nousevat enemmän kommentteja saaneet ketjut joissa käsitellään ”toisten potilaiden toimintaa”.

”Huumoriryhmän” 1500 jäsenen joukossa monet näyttävät olevan mukana eri kilpirauhasyhdistyksissä, ja ryhmässä on myös mukana Suomen kilpirauhasliiton palveluksessa olevia henkilöitä. Muutama jäsen on mukana liiton hallituksessakin. Olemalla mukana he hyväksyvät ryhmän mielipiteet.

Huumori on kehittynyttä ja kekseliästä. Se löytää pian helposti huvittuvia kannattajia, ja minäkin nauroin sille, kun hetkeksi unohdin mistä tässä oikeastaan on kyse.

Entä jos meillä Ruotsissakin olisi 1500 jäsenen ryhmä, joka toimisi Sköldkörtelföreningenin ja Hypotyreosföreningenin jo rasittunutta mutta tärkeää työtä vastaan, työtä jossa pyritään saamaan hyväksytyksi tyroksiinimonoterapialle vaihtoehtoisia kilpirauhashormonihoitoja ja diagnostiikkaa jossa mukana on muitakin kokeita kuin TSH ja T4V?

Yhdistystä voi kiusata ja sitä saa sanoa huumoriksi. Mutta kun se saa jatkua niiden ihmisten kustannuksella, jotka toivovat pystyvänsä hoitamaan työnsä ja perheensä, joiden on valittava nousevatko he ylös aamuisin vai jaksavatko elää enää uutta päivää, silloin huumorilla on liian korkea hinta.

© thyroidhormones.wordpress.com

(Ruotsinkielinen artikkeli – När humorn går för långt – löytyy täältä)


Ruotsissa on vain kaksi aktiivista potilasyhdistystä: Sköldkörtelföreningen ja Hypotyreosföreningen. Kumpikin yhdistys haluaa luoda paremmat edellytykset vajaatoimintapotilaille työskentelemällä potilaiden vaihtoehtoisten hoitomahdollisuuksien ja laajempien diagnostisten menetelmien puolesta. Ruotsissa ei ole vastakkainasettelua tyroksiiniin tyytyväisten ja muunlaista hoitoa haluavien potilaiden välillä.

10 tankar om “Kun huumori menee liian pitkälle

 1. Kiusataan? Miten suljetussa ryhmässä voi kiusata ihmisiä, jotka eivät ole koko ryhmässä ja joilla ei edes ole intressiä sinne liittyä?

  Vai olisikohan nyt niin, että sinulle ei tuon ”kiusaaminen” -sanan merkitys ole ihan selvä? 🙂 Ei se ole kiusaamista että ollaan eri mieltä kuin enemmistö.

 2. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 3. Että oikein kuukauden olit ryhmässä… Missään ryhmässä ei ole pakko olla jos ei hotsita. Ainakaan itse en ole havainnut ryhmässä kiusaamista. Huonoina päivinä olen saanut sieltä vertaistukea ja välillä kommenteille on saanut nauraa vedet silmissä. Mutta eihän kaikki ymmärrä huumoria. Jotkut suhtautuu elämään vähän ryppyotsaisemmin.

  • Minä ymmärrän huumoria. Se, että naureskellaan toisten ihmisten pahalle ololle tai toisten ryhmien asioille ei ole sellaista huumoria, jota ymmärrän. Eikä se naurata. Ei liioin alapäähuumori. Vaikea uskoa, että siellä on aikuisia ihmisiä.

   Sinä aikana kun ryhmässä olin, siellä naurettiin yksittäiselle henkilölle, lisäravinteille, ruokavalioille ja ties mille. Jaettiin huumorikuvia, joista osa oli hauskoja, osa ei. Aika usein mentiin alapääosastolle. Se tuntui olevan muutamalle yp:lle siellä se ”juttu”.

   Ryhmän kuvaus jo kertoo aika hyvin mistä on kyse. Ikäväkseni en lukenut sitä ryhmään liittyessäni. Eikä varmaan moni muukaan.

   Mutta minun puolestani saavat jatkaa ihan kaikessa rauhassa ilman minua. Onneksi on olemassa myös muita ryhmiä tätä sairautta sairastavalle. Ja niissä voi ohittaa sitten ne jotkut itseä kiinnostamattomat jutut.

 4. Tuo edellinen kommentoija levittää perätöntä tietoa. Ko henkilö on itse eronnut sekä moden tehtävistä että ryhmästä. Mikä on helppo todistaa.

  • Isossa ryhmässä ylläpito kertoi poistaneensa henkilöitä tästä kyseisestä syystä. ”Tuija” taitaa nyt puhua ihan eri asiasta ja eri henkilöstä.

 5. Kyseisen ryhmän jäseniä on erotettu isoista vertaistukiryhmistä, koska he käsittelevät huumoriryhmässään siellä olevien potilaiden asioita ja nauravat niille.

  He nauravat sille, jos jollain on gluteeniton- tai muu erikoisruokavalio tai jos joku käyttää lisäravinteita tukeakseen terveyttään. Heidän mielestään useammalla tällaisella ihmisellä on päässä vikaa ja heidät leimataan heti hörhöiksi. Foliohatusta puhutaan siellä hyvin usein.

  He siis haluavat kannattaa ns ”virallista linjaa”, jossa lääkäreitä ja virallisia suosituksia pidetään auktoriteetteina. Kaikki muu on potaskaa ja sellaiset, jotka niihin uskovat ovat vapaata riistaa pilkata ja ivata.

  Olen ollut tuon ryhmän jäsen noin kuukauden ajan, joten tiedän mistä puhun.

 6. Tuon ryhmän eräs ylläpitäjä oli aiemmin ylläpitäjänä myös suomen suurimmassa kilpirauhasryhmässä, mutta hänen agressiivinen käytöksensä ja alatyylinen käytös johti siihen että hänet erotettiin ylläpidosta ja ryhmästä kokonaan. Tiedän kysisen henkilön ja hänen tapansa provosoida, hän on itse niin katkera omista hoitamattomista sairauksistaan että senkin varjolla haukkuu muita joilla on ollut varaa hakeutua yksityiselle funkkarille toimivaan hoitoon ja sitäkautta saanut elämänlaatunsa hyväksi. Itse olen yksi tälläisen hoitomuodon potilas, eli takana lisämunuaisten uupumus ja ns. ärrävika, lio-monolla ja ruokavalio+vitamiinihoidoilla itsensä terveeksi saanut. Voin mahtavasti, ja olen iloinen että sain avun. Kurjaa, että muiden sairauksia ja lääkityksiä kyseenalaistamalla sekä mollaamalla voi joku nostattaa omaa itsetuntoaan. Tähän voisin vain todeta, että tyhjät tynnyrit kolisevat kovimmin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s