Hillary Clinton gör slut på all smutskastning av torkat sköldkörtelextrakt

Demokraternas ledande presidentkandidat Hillary Clintons hälsa är excellent och hon är därmed frisk nog att bli USA:s nästa president visar en nyligen offentliggjord hälsodeklaration. Ur denna framgår det sensationella men ändå självklara att Hillary Clinton får behandling för sin hypotyreos med Armour Thyroid, ett läkemedel framställt av torkat sköldkörtelextrakt som under årtionden smutskastats av medicinsk expertis världen över och som många hypotyreospatienter kämpar hårt för att få behandlas med.

Hillary Clintons behandling sätter därmed punkt för fortsatt smutskastning av de torkade sköldkörtelextraktens kvalitet och ger äntligen miljontals hypotyreospatienter möjlighet att nå efterlängtad hälsa.

© thyroidhormones.wordpress.com

Den 31 juli 2015 offentliggjorde Hillary Clintons kampanjstab presidentkandidatens hälsodeklaration. Hälsodeklarationen är gjord alldeles nyligen av Lisa Barack – Hillary Clintons läkare sedan 2001 – och den visar att Clintons hälsa är förträfflig och att hon därmed är frisk nog att bli USA:s nästa president.

Enligt hälsodeklarationen har Hillary Clinton sjukdomen hypotyreos, allergi och genomgår en långsiktig behandling med blodförtunnande läkemedel i ett förebyggande syfte då hon drabbats av tre blodproppar under åren 1998, 2009 och 2013. Hennes behandling av hypotyreos är i form av Armour Thyroid – ett läkemedel av torkat svin-sköldkörtelextakt som amerikanska (ATA/AACE) och europeiska (ETA/BTA) medicinska expertorganisationer starkt avråder ifrån i sina framtagna riktlinjer.

Detta gör att många patienters naturliga önskan att bli friska – likt presidentkandidaten blivit – blir svår att uppnå. Torkat sköldkörteltrakt har under många år före det syntetiska levotyroxinets ankomst på 50-talet varit den ordinarie behandling som erbjudits och som fungerat för långt många fler än vad levotyroxinet gör.

Argumenten mot behandlingsformen är bland annat att läkemedlen varierar i styrka, att de är svåra att administrera och att de är orena. Samtliga påståenden saknar vetenskapligt stöd i de framtagna riktlinjerna.

Att en sannolik framtida president behandlas och mår väl med Armour Thyroid ställer kritiken mot de torkade extrakten på sin spets – för vem vågar fortsatt påstå – att den tänkbara presidenten behandlas med ett farligt läkemedel?

Ur hälsodeklarationen framgår det inte hur länge Hillary Clinton har lidit av hypotyreos eller om hon har haft annan behandling än Armour Thyroid. Men givet att syntetiskt framställda sköldkörtelhormon i form av levotyroxin är ett förstahandsval – och i praktiken det enda valet – för behandling av hypotyreos enligt gällande riktlinjer, så finns det starka skäl att anta att Hillary Clinton behandlats med de syntetiska preparaten innan hon ordinerades behandlingen med Armour Thyroid. Det ger stark anledning att tro att de syntetiska preparaten är orsak till utebliven förbättrad hälsa trots skolmedicinens rekommenderade behandling, och ännu värre: en sannolik utveckling av de blodproppar som drabbat Hillary Clinton genom åren.

Att behandling med syntetiska levotyroxinpreparat medför fortsatt lidande av hypotyreos visar en rad forskningsstudier där det tydligt framgår att behandling med prohormonet tyroxin (T4) i form av levotyroxin inte ger normala halter av biologiskt aktiva hormon (T3) som naturligt finns i de torkade sköldkörtelextrakten. Medicinska studier visar dessutom att obehandlad hypotyreos liksom hypotyreos behandlad med levotyroxin främjar bildandet av blodproppar, något som vården och inte minst läkemedelsindustrin snarast bör ta hänsyn till.

I Sverige, som i övriga världen, har patienter med hypotyreos i praktiken endast ett behandlingsalternativ att tillgå och det är levotyroxin.

Läkemedlet Levaxin (levotyroxin) används av 420 000 patienter och endast någon procent får rent T3 eller preparat av torkat sköldkörtelextrakt. Ur avslagsmotiveringar och frekvent förekommande kompletteringskrav från Läkemedelsverket för licensansökningar för läkemedel innehållande sköldkörtelextrakt, anger verket påståenden om torkade sköldkörtelextrakt som likt ovan nämnda expertorganisationernas påståenden, saknar belägg i vetenskaplig forskning. Typiska påståenden om extrakten av Läkemedelsverket är följande två motveringar:

”Det finns ingen vetenskaplig dokumentation som stödjer att patienter med nedsatt sköldkörtelfunktion skall behandlas med thyreoideaextrakt från djur framför behandling med syntetiskt levotyroxin.”

”Porcint thyreoideaextrakt, det vill säga extrakt från svin-sköldkörtel, är dåligt definierat och innehållet av aktivt hormon varierar från batch till batch. Trijodtyronin (T3) som ingår i porcint thyreoideaextrakt har vidare en mycket kort halveringstid vilket är ytterligare skäl till att preparatet lämpar sig mindre väl som läkemedel.”

Läkemedelsverket tycks glömma att preparaten funnits på den svenska marknaden från 30-talet och att antalet biverkningsrapporter för denna period kan räknas på ena handens fingrar.

På begäran till Läkemedelsverket av patientföreningarna Sköldkörtelföreningen och nuvarande Hypotyreosföreningen år 2011 att lämna bevisunderlag för sina påståenden har verket motarbetat utlämnade av uppgifter till högre instans varpå föreningarna och dess medlemmar lämnats fortsatt okunniga i frågan.

För allmänheten är det viktigt att känna till att behandling med preparat av torkad sköldkörtel använts sedan slutet av 1800-talet och att biverkningsrapporter i förhållande till biverkningsrapporter av levotyroxinpreparat i det närmaste är obefintliga. För det senast registrerade preparatet av torkat sköldkörtelextrakt Thyranon som fanns att tillgå som behandlingsmetod under åren 1938–1990 i Sverige, finns endast tre rapporter om biverkningar varav ingen är allvarlig. Det kan jämföras med Levaxin som är ett av Sveriges årligen mest anmälda och dessutom för allvarliga biverkningar.

Uppgiften att Hillary Clinton får behandling med Armour Thyroid kan sannolikt komma att välta det orimliga i att fortsatt neka och försvåra patienters möjlighet att bli friska från hypotyreos genom att hänvisa till ogrundade och felaktiga påståenden utan vetenskapligt underlag.

Hur expertorganisationer som ATA, AACE, ETA och BTA samt myndigheter som svenska Läkemedelsverket ska kunna ge en rimlig förklaring till att en tänkbar amerikansk president kan erbjudas en för dem otänkbar och farlig behandling kan endast föreställas i form av en ännu märkligare cirkus än den som tillåts pågå idag.

Om du är patient och läser det här kan du alltid påpeka att presidentkandidaten Hillary Clinton behandlas med torkat sköldkörtelextrakt och att det därför knappast längre kan anses vara farligt.

Om en amerikansk presidentkandidat kan behandlas med ”farliga” läkemedel så kan naturligtvis även andra det.

© thyroidhormones.wordpress.com

(Lämna gärna din kommentar)


Mer läsning:

The New York Times

CNN politics

Daily Mail


14 tankar om “Hillary Clinton gör slut på all smutskastning av torkat sköldkörtelextrakt

 1. Varför medicinerande med NDT per automatik skulle göra en presidentkandidat lämplig att inneha presidentämbetet över går mitt förstånd. Min röst har hon definitivt inte. En person, som utan att tveka låter sig köpas av stora farliga företag som Monsanto skrämmer mig.
  Däremot kan jag väl tycka att det är bra att hon ”ger sköldkörtelsjukdom ett ansikte”.

  • Det finns en hel del att säga om Clintons förehavanden och en stor del av missnöjet kring dem speglas inte minst just nu under rådande presidentvalskampanj. Men det är inte det min artikel handlar om utan om nödvändig upplysning som inte kan bli tydligare om Clinton blir vald.

 2. Det måste vara kvalificerat vansinne att påstå att ett medicament är farligt därför det är tillverkas av gris körtlar. Det ger ingen mening när man samtidigt tillverkar insulin från samma djurart.
  Den nakna sanning kan enbart vara den att läkemedelsindustrin inte kan få patenträttigheterna och därmed ekonomisk våldföra sig på sjuka.

  • även läkemedlet creon kommer direkt från gris. (enzymer från bukspottskörteln). Inget ”farligt” med det preparatet heller. Så ja visst är det helt otroligt att just skk hormoner från gris utvalts till att bli ”farligt”!

 3. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 4. Kan man våga hoppas att läkemedelsverket nu inser att de inte kan bestämma över oss som behöver få välja den medicin som passar oss. 16 jobbiga år kanske kan vara nog. Ett sort tack till Hillary som vågat ta detta steg.

 5. Tack vare Armour Thyriod är jag mamma till två underbara pojkar och nästan helt frisk. På Levaxin var jag (oförklarligt?) infertil och sjuk, trots jättefina labbvärden. Undrar hur många som äter Levaxin och aldrig blir mammor när lösningen kan vara lika enkel som för mig.

 6. Pingback: I samma båt som Hillary Clinton | blogg.visit-stina.com

 7. Min Levaxin-natt varte i 16år. Livet begynte da jeg fikk Armour.
  Hadde jeg fått Armour fra starten trengte jeg ikke å bli uføretrygdet.
  Det er ille at vi ses på som en paria kaste av de som jo skulle vite best, men hva skal vi gjøre for å bli hørt ? Og bli trodd ?
  I vår FB-gruppe : https://www.facebook.com/groups/NaturligThyroid/ – er vi blitt over 5000 – hvor mange skal vi bli før legene lytter til oss ?
  Tilmeld er gjerna 🙂
  Finn

 8. Toppen . Jag fick mitt liv tbx med Ndt efter 20 års helvete med levaxin . Alla borde få välja vilken medicin de vill ha …det borde ju vara självklart .

 9. Jag ger också Hillary Clinton min röst till Sverige och övriga världen. Låt Sverige bli föregångsland och få slut på allt lidande av patienter som har hypotyreos, och ge oss sköldkörtelsjuka möjligheten att få prova ut vilken utav de tre medicinerna som finns, som fungerar bäst för vår hälsa.

 10. GRYMT !!!!
  Kom igen nu läkemedelsverket och alla trångsynta läkare! FATTA att denna medicin kan vara skillnaden mellan liv och död för många människor!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s