60 års frånvaro av bevis är inte en gåta, utan ett svar: Levaxin botar inte hypotyreos

Svenska Endokrinologföreningen medger att det behövs mer forskning om Levaxinbehandling. Det är bra. Men behövs det verkligen i nuläget? 

© thyroidhormones.wordpress.com

Svenska Endokrinologföreningen har i två brev under försommaren 2015 uppmanats att lämna uppgift om vilka bevis de menar visar att levotyroxin (Levaxin) gör patienter friska från sjukdomen hypotyreos.

Bevisfrågan är ställd med anledning av att allt fler patienter i olika forum – i Sverige och runt om i världen – vittnar om att deras levotyroxinbehandling inte gör dem friska. En online-undersökning genomförd här på bloggen thyroidhormones i år bekräftar patienternas upplevelse. Endast 1,1 procent av undersökningens 468 deltagare uppger att de känner sig friska med Levaxin, medan en klar majoritet lider av klassiska hypotyreossymptom, trots normala blodprov.

Endokrinologföreningen hänvisar till rekommendationer av professionella organisationer i USA och Europa. Men ur dessa framgår det inte om behandlingsformen, som 420.000 patienter i Sverige behandlas med, har ett starkt vetenskapligt stöd. Uppgifter om randomiserade studier eller andra mindre evidenta studier saknas helt i organisationernas respektive riktlinjer.

Svenska Endokrinologföreningen, som uppger att de finner frågan intressant, medger i sitt senaste svar att det behövs mer forskning på området, men att man tillsvidare följer tillgängliga riktlinjer där levotyroxin rekommenderas.

Det är bra att Svenska Endokrinologföreningen erkänner att det behövs mer forskning på området.

Men vänta nu.

Behövs det verkligen mer forskning på ett läkemedel som använts i Sverige sedan 1954? Är inte närmare sextio års frånvaro av forskningsstudier, som visar att patienter faktiskt blir kliniskt euthyroida av Levaxin – alltså friska, bevis nog?

Och borde inte den läkemedelsindustri som har haft sextio år på sig, och som har miljarder dollar i försäljningsintäkter årligen, ha lyckats med att åtminstone fråga patienterna om de blir friska från klassiska symptom och tecken på hypotyreos med hjälp av sina levotyroxinpreparat?

Om det hade funnits ett starkt vetenskapligt stöd för att levotyroxin verkligen botar hypotyreos, så hade Svenska Endokrinologföreningen kunnat ange vilka studier som bekräftar detta. Om det hade funnits ett starkt vetenskapligt stöd för att levotyroxin botar hypotyreos, så hade det framgått av de riktlinjer som professionella amerikanska och europeiska organsationer tagit fram för behandling av hypotyreos.

Så nej, kära läsare, Levaxin och liknande levotyroxinpreparat botar inte hypotyreos, och det vet läkemedelsindustrin. Och det vet våra experter. Och tyvärr, patienter. Men som tur är, förstår allt fler patienter att något är galet. Förödande galet.

Av: Nina Oksa
nina.oksa@gmail.com

© thyroidhormones.wordpress.com


FAKTA

 • Idag finns det inget starkt vetenskapligt stöd för att levotyroxin botar hypotyreos. Behandling av hypotyreos med levotyroxin är baserat på konsensus, som har den lägsta graden av evidens
 • Levaxin godkändes på den svenska marknaden 1954 och är idag standardbehandling vid hypotyreos
 • År 2014 behandlades närmare 420 000 patienter med Levaxin
 • I praktiken har hypotyreospatienter i Sverige bara ett behandlingsalternativ – med Levaxin
 • I Sverige var Levaxin (Takeda Pharma AB) det tredje mest förskrivna läkemedlet år 2013
 • I USA var levotyroxinpreparatet Synthroid (AbbVie) det mest förskrivna läkemedlet år 2013 med närmare en miljard dollar i försäljningsintäkter

Euthyroid är ett begrepp som används inom sköldkörtelvården. Man gör skillnad på kliniskt euthyroid och laboratoriemässigt (labbmässigt) euthyroid. Kliniskt euthyroid innebär att sköldkörtelpatienten är frisk från symptom och tecken för hypotyreos, medan labbmässigt euthyroid innebär att patienten har sk. normala sköldkörtelvärden i tagna blodprov. Kliniskt euthyroid är inte det samma som labbmässigt euthyroid då patienter kan ha symptom och tecken trots att de har ”normala” prover. Inom vården används i huvudsak begreppet labbmässigt euthyroid, eftersom diagnostik och behandling av hypotyreos oftast är baserad efter blodprov.

Hypotyreos är en sjukdom som uppstår när kroppens vävnader och organ lider av brist på sköldkörtelhormon. Idag finns det inga analysmetoder som kan mäta hur tillgång och omsättningen av sköldkörtelhormon ser ut i kroppens olika vävnader och organ.

Randomiserad klinisk studie är en studie som undersöker effekten av en behandling. Randomisering innebär att patienterna väljs ut slumpmässigt för de behandlingar som jämförs. Om två, av varandra oberoende randomiserade kliniska studier visar samma resultat, ger det ett starkt stöd för utfallet av studien.


LÄS MER

Brev till Svenska Endokrinologföreningen

Det första brevet till Svenska Endokrinologföreningen (2015-05-06).

Det andra brevet till Svenska Endokrinologföreningen (2015-06-25).

Tidigare artiklar

Öppen fråga till Svenska Endokrinologföreningen.

Nej, Svenska Endokrinologföreningen, ert svar duger inte för 420.000 patienter!

Online-undersökning på wordpress.thyroidhormones.com från 2015 där patienter tillfrågas om är blir friska från klassiska symptom och tecken för hypotyreos med levotyroxinbehandling (Levaxin/Euthyrox) och normalt TSH:

Blir man frisk från hypotyreos av Levaxin när TSH är normalt och dess resultat.

I denna undersökning uppgav endast 1,1 % av 468 deltagare att de känner sig friska med sin behandling. 86,1 % uppgav att de känner mental trötthet efter normala dagliga uppgifter, 82,3 % att de känner fysisk trötthet, 75,2 % att de lider av muskel- och ledvärk, 75,2 % att de lider av långsam hjärnaktivitet, 73,7% att de har viktökning, 69,7 % att de har minskad sexlust, 68,6 % att de har torr hud, 66,2 % att de upplever frusenhet mm. 40 % av patienterna hade behandlats med levotyroxin mer än 10 år.

© thyroidhormones.wordpress.com

11 tankar om “60 års frånvaro av bevis är inte en gåta, utan ett svar: Levaxin botar inte hypotyreos

 1. Vad ska vi göra? Hur ska vi orka? Jag har slutat med syntetiskt T4och T3 för det hjälper mig inte, snarare tvärt om. Jag har haft några olika läkare, men ingen ”arbetar” med det naturliga sköldkörtelpreparatet. Känns så hopplöst! TRÖTT!!!
  Kram på er andra som kämpar för detta

 2. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 3. Klockrent skrivet:”60 års frånvaro av bevis är inte en gåta, utan ett svar: Levaxin botar inte hypotyreos” Hur länge ska vi patienter behöva vänta på att få adekvat vård/medicin? Jag har varit sjuk i över 30 år! Ärligt talat blir jag förbannad på dagens nonchalans inom vården för vår sjukdom.

  • Hej Helle,

   Här är svaret från Svenska Endokrinologföreningen i sin helhet på den upprepade frågan angående vilka bevis det finns som visar att patienter blir friska med Levaxinbehandling:

   ”Tack för din fråga som är intressant.

   Som vi skriver behövs mer forskning på området och tillsvidare följs de riktlinjer som är tillgängliga.

   Med vänlig hälsning

   Sven Karlsson
   Vetenskaplig sekreterare
   Svenska Endokrinologföreningen”

 4. Det är inte rätt att vi med HypoT ska söka vård i våra grannländer, USA, England. Vi söker och köper preparat på nätet…Vad är detta för sjukvård vi har i vårt land. Människor är sjuka, det finns medicin men vi får den inte!! Det finns studier, erfarenhet och kunskap men våra läkare har det inte! Jag betalar skatt! Jag har rätt till adekvata prover och rätt medicin! /En av många med HypoT

  • Jag håller fullständigt med dig!
   Jag betalar 10. 000kr/månad i skatt och vad får jag för det?
   Ingen vård i alla fall.
   Blir det inte bättre så orkar jag inte att arbeta.
   Vakna upp endokrinologer samt politiker och lyssna på oss sköldkörtel-sjuka!
   En annan dag kan det drabba dig och då får du se hur dåligt du kan må av Levaxin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s