ÖPPEN FRÅGA TILL SVENSKA ENDOKRINOLOGFÖRENINGEN

VILKA BEVIS MENAR SVENSKA ENDOKRINOLOGFÖRENINGEN VISAR ATT BEHANDLING MED LEVAXIN GÖR PATIENTER MED HYPOTYREOS FRISKA FRÅN SJUKDOMEN?

Idag behandlas närmare 420 000 svenskar med sjukdomen hypotyreos med levotyroxin. Det vanligaste läkemedlet med substansen levotyroxin i Sverige är Levaxin, landets tredje mest förskrivna läkemedel och i praktiken det enda behandlingsalternativet för patienter med hypotyreos.

Allt fler patienter med hypotyreos uppger att de inte blir friska från sjukdomen och en nyligen avslutad online-undersökning* visar att en övervägande majoritet bland hypotyreospatienter har fortsatta symptom och tecken som definierar sjukdomen trots behandling med levotyroxin och normalt TSH. Endast 1.1 % av undersökningens 468 deltagare uppger att de är friska.

Det är rimligt att förutsätta att Sveriges hypotyreospatienter ska få en god och evidensbaserad behandling. Därför är min fråga till Svenska Endokrinologföreningen:

Vilka bevis i form av randomiserade kliniska studier menar Svenska Endokrinologföreningen visar att behandling med levotyroxin kan göra patienter friska från hypotyreos?

(Frågan är sänd till Svenska Endokrinologföreningen 2015-05-06 och svar från dem publiceras här så snart det inkommer. Ta gärna del av kommentarerna och lämna gärna en själv.)


Hypotyreos innebär att kroppens celler lider av brist på sköldkörtelhormon. Samtliga celler i kroppen är i behov av sköldkörtelhormon för att fungera optimalt. Idag saknas analysmetoder för att mäta omsättningen av sköldkörtelhormon på vävnadsnivå.

Levotyroxin är en syntetiskt framställd substans av sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) som en frisk sköldkörtel bildar mest av. Hormonet måste omvandlas i kroppens celler för biologiskt verkan.

TSH är ett hypofyshormon som bland annat stimulerar bildning av sköldkörtelceller och dess hormon. Idag diagnostiseras hypotyreos efter värdet på TSH i blodet.

Brevet i sin helhet: ÖPPEN FRÅGA TILL SVENSKA ENDOKRINOLOGFÖRENINGEN 2015-05-06

* Undersökningen Blir man frisk från hypotyreos av Levaxin när TSH är normalt och dess resultat.

40 tankar om “ÖPPEN FRÅGA TILL SVENSKA ENDOKRINOLOGFÖRENINGEN

 1. Stor igenkänning i vad som står. En mängd symtom o tecken som först försvann med levaxin men som sedan återkom i samband med graviditet. Nu 14 år senare har INGEN läkare tagit mig fullt ut på allvar o sett helhetsbilden och faktiskt velat göra något för mig. Man har skyllt på övervikt, depression, ålder, klimakterie (detta redan vid 35 års ålder, 8år senare har jag troligen fortfarande inte hamnat i klimakteriet) osv. Men ingen tar tag i något på riktigt. Jag har blivit skickad till ögonmottagningen för att kollas då jag får synrubbningar o sveda – inget fel på syn eller ögon men ögonläkaren sa att allt beror på hypotyreosen och att jag måste få min husläkare att ta mig på allvar. Hände såklart inte.
  Otroligt frustrerande…

  • Hej,

   Tack att du delar dina erfarenheter. Det är viktigt för andra att se hur drabbade av hypotyreos mår och bemöts.

   Mitt bästa råd är att du gör vad du kan för att få behandling med läkemedel av torkat sköldkörtelextrakt. Spar pengar och åk utomlands om det är det som krävs.

   Hoppas du får hjälp och allra helst i vårt eget land.

   /Nina

   • Tack för din respons Nina!
    Jag hade gärna sökt hjälp om jag bara visste vart och dessutom om jag hade haft råd, det är otroligt tajt ekonomiskt som ensamstående mamma med sjukersättning. Finns inget utrymme att spara pengar.
    Sjukersättning fick jag efter 7 års sjukskrivning o kamp i sjukförsäkringssystemet. Först då kunde jag börja återhämta mig från utmattningssyndromet. Sen kan man fråga sig om det är hypotyreosen som är grunden till utmattningen. Och vad som är vad idag, utmattningssyndrom, hypotyreos och lipödem.

   • Tack själv.

    Jag förstår din situation fullt ut då jag, tyvärr, sett liknande så många gånger.

    Vi får hoppas att vi snart ser förbättringar, att vi får möjlighet till val av behandling – en möjlighet vi ska ha enligt lag (Patientlag (2014:821) Svensk författningssamling 2014:821
    t.o.m. SFS 2017:379, 7 kap. Val av behandlingsalternativ och hjälpmedel).

    Att det blir fler som använder Liothyronin för varje år (drygt 8.000 år 2016) och att NDT använts med goda resultat i över 100 år – får betraktas som vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Hälsar Nina

   • Gäller ”bara” att hitta nån intresserad o påläst läkare! En som förstår det här med flera hormoner. Som förstår att t3 i Liothyronin-form inte är livsfarligt eller åtminstone inte i ena meningen säger att lio är ett placebo och i nästa mening menar att lio är farligt, ökar risken för hjärtflimmer och benskörhet. Ett placebo som är farligt låter ju inte rimligt alls.
    Du kan ju tänka dig åsikterna om naturligt skäldkörtelhormon!
    Hitta en läkare som fattar det här med att räkna antalet lastbilar men struntar i om lasten kommer fram, som det faktiskt är att stirra enbart på labsvar på blodprov och strunta i om hormonerna når cellerna där de ska göra nytta.

 2. Pingback: Läs Nina Oksas konversation med Svenska Endokrinologföreningen – Avada

 3. Att utgå ifrån att alla konverterar T4 till T3 på ett bra sätt är inte riktigt. Hur vet man, om man vägrar att ta fT3?
  Det går inte att bli av med symtomen på Levaxin när man saknar sköldkörtel. Det är bevisat så många gånger, och det går verkligen inte. Man kan inte ersätta 5 hormon med ett enda, dessutom prohormon, nämligen T4 och Levaxin. Det går verkligen inte!

 4. Jag gick första gången till läkare i högstadiet för trötthet, frusenhet, depression. Sedan dess har jag testat all slags antidepressiva, pendlat upp och ner i vikt, haft acne som vuxen, varit konstant trött, karpal tunnel syndrom och allsköns problem. Jag har aldrig vetat hur det är att bara vara och må bra. Vid 37 års ålder lyckades jag till slut bli gravid (eftr en mängd missfall) men var mycket dålig under graviditeten som slutatde i akut kejsarsnitt efter preeklampsia. Mitt barn är friskt, men inte tack vare läkarena som aldrig ens testade min sköldkörtel trots att jag berättad eom min extrema trötthet, ont i leder och annat. Efter förlossningen blev jag jättedålig, jag kunde inte sitta upp, jag var så extremt trött, jag lunde inte tänka klart, jag hade ont i alla leder, jag kunde inte ens ta mig upp ur fåtöljer själv eller hålla mitt barn, mina leder gjorde så fruktansvärt ont. Jag gick till fem läkare. De första menade att jag hade dålig muskulatur, att det minsann är jobbigt att ha barn, de andar sade att det tar tid att återhämta sig efter en graviditet. Till slut gjorde jag min egen reserach och hittade information om sköldkörteln. Jag bad den sista läkaren kolla alla mina värden, och så klart, jag hade skyhöga antikroppar och ett högt TSH. Tyvärr testade läkaren aldrig ens fri t4 och t3, han visste inte vad det var och det gjor inte jag helelr, då. Jag fick levaxin men fortsatte vara dålg i ett par år. Två år då jag mådde frukatnsvär men inte fick någon som helst hjälp av sjukvården. Jag testade allt, men jag blev bara större och tröttare. Till slut fick jag kontakt me Bo Wikland! Han räddade mig! Han gav mig Liothyronine och jag märkte skillnad på en gång. Det tog sedan två år att komma tillbaka helt. Idag har jag en stabil, låg vikt, jag orkar motionera, jag kan tänka klart, jag är en ny människa. Jag borde fått vara denna människa redan som tonåring dock. Tjugo år av mitt liv har kastats bort pga outbildade och ointresserade läkare. När ska svenska läkare förstå att de inte kan allt, att de inte alltid har rätt? När ska de lära sig att lyssna på siba patienter och se på dem.moch bry sig? Jag hade uttalade struma, jag var plufsig och överviktig, svullen i ansiktet och med grov acne. Hur kan en läkare inte se att något är fel? Varför vill de avförda allt som depression? En vuxen kvinna ska inte se ut så. Bo Wikland var den första, och enda, läkare som ens kände på min sköldkörtel! Det är galenskap! Läkare måste ju ta på sina patienter! De måsta öppna ögonen och lyssna och vilja hjälpa. De måste sluta behandla oss som skit! Nu mår jag bra igen, jag kan jobba, ta hand ommitt barn, jag är produtiv. Det tog bara ca 20 år….. Hade det inte varit för Bo Wikland hade jag väl fortfarande mått skit. nu när Bo Wikland gått bort finns det väl ingen läkare som kan något om sköldkörteln eller bryr sig? Jag har inte lyckats hitta någon i alla fall. Om någon har en läkare i Stockholm så snälla dela deras information!

 5. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 6. Själv har jag ätit Levaxin i 10 år men inte mått bra. Kroppen har ändå stått på sparlåga och i julas gjorde jag 14 dagars tempkurva som visade mycket låg kroppstemperatur (under 35,5). Denna kurva presenterade jag för min husläkare och diskuterade fördelen med kombinationsbehandling med Levaxin och Liothyronin (T3). Den 8 januari i år gick han med på att skriva ut och döm om min förvåning: min kropp fick en ny kick! Kroppstemperaturen höjdes, aptiten kom tillbaka, orken har ökat, vikten gått ner och jag är enligt min omgivning mycket gladare och har mer energi. År 2011 drabbades jag av hjärtinfarkt och jag är övertygad om att det är sköldskörteln som ligger bakom. Statiner sattes in och då drabbades jag av muskelförtvining. Har slutat med statiner och äter rödris istället. Fina värden idag. I april var jag hos min läkare och han var mycket förvånad och jätteglad över mina fina värden; utmärkt TSH och bra blodvärden. Myxödemet är försvunnet och ansiktet likar det jag såg i spegeln när jag var ung. Se till att testa t3 om du misstänker att du har vävnadshypotyreos. Lycka till!

 7. Ulrica S Broman här. Kongenital Hypotyreos. Mår verkligen inte bra. Vid ultraljud på skk, nu 45 år, så har Sköldkörteln krympt!? Varför har den det, frågade jag.
  Det är Levaxinen som gör att den krymper! säger han.

  Räcker inte med det. Nu görs det en (för mig onödig) minnesutredning via Företagshälsovården. Andra vändan där. Pga. att de på Vårdcentralen bara kollar TSH om man inte är påläst och är en jobbig patient…..

  Klockrena symtom på underbehandling. Jag önskar Behandling med T3 men istället ska jag tydligen ha Alzheimers demens. Orättvist och bedrövligt.

  Kan inte sköta mitt arbete som jag älskar. Undersköterska på äldreboende. Vad kostar det inte att skicka mig på utredningar provtagningar och ha mig sjukskriven. Sjukersättning på 25% Förlorad arbetsinkomst 4000 i månaden.
  Ge mig T3 men helst NDT och ge mig mitt liv ………(tillbaka!)

  • Hej Ulrica! Det här ska du inte godta! Om din sköldskörtel krymper så kontrollera Antikroppar TPO-ak. Gå in på Google och lyssna på Helle Sydendal och skaffa gärna hennes bok. T3 är ett fungerande komplement för mig och säkert också för dig. Lycka till!

  • jag vill gärna< höra vilka läkare skriver ut liothyronin? Här där jag bor, ser dom bara provsvaren, ej hur människan mår?

   • Hej Ann-Catrin

    Tyvärr vet jag inte vilka läkare som skriver ut T3. En läkare som skriver ut T3 till en patient, kanske inte skriver ut till en annan.

    Om jag var du, så skulle jag 1) gå med i någon Facebookgrupp för sköldkörtelsjuka och fråga andra, 2) ta kontakt med Medicheck (läkare som hjälper via nätet) och be att få prova T3/Liothyronin. Medicheck har hjälpt många här och kanske går det att fråga innan nätbesök om de kan hjälpa innan du behöver lägga ut pengar för att få veta.

    Lycka till!

    Berätta gärna hur det går.

    /Nina

 8. Svar från Svenska Endokrinologföreningen den 12 maj 2015:

  ”Tack för ditt mail med din viktiga frågeställning.

  Din förfrågan har gått ut på remiss till styrelsen och kommer att tas upp vid ett kommande styrelsemöte när alla styrelsemedlemmar hunnit sätta sig in i frågan.”

 9. Jag anser mig så gott som frisk och detta har jag mig själv att tacka för samt min läkare på VC som låtit mig ansvara för min egen hälsa med hens goda överinseende. Liothyronin T3 har varit medicinen för mig. De endokrina kunskaperna inom läkarkåren måste uppdateras. I dagens Sverige är vi sköldkörtelpatienter mer pålästa än läkarna. Vi har rätt till fungerande behandling och liothyronin är ett godkänt läkemedel. Minnet av en läkare ekar i huvudet ” Du kommer snart att bli frisk igen ” = Recept på Levaxin i handen. Jag kommer aldrig att stoppa i mig Levaxin igen, det kan jag lova. Vidrigare hjärtklappning har jag aldrig haft och att man då ska skriva ut betablockerare för att dämpa symptomen på den första medicinen, det är vansinne!! Samma läkare sa även ” Du ska inte googla så mycket Mari ”

 10. Bra att denna fråga ställs – hoppas på bra svar och sedan förändring!
  Min egen historia i korthet.
  Diagnos hypotyreos 19 år gammal.
  Mådde bra på Levaxin de första 10 åren men under min första graviditet började det förändras. Jag har mått dåligt i 12 år nu och för 8 år sedan blev det utmattningssyndrom av det. Sjukskriven sedan dess med kass mående. Bemötts nonchalant och ignorant inom vården, ja tom förödmjukande. Det har varit vikten det är fel på och åldern (trots att jag inte ens var 35) har även fått höra att jag inbillar mig, att det är psykiskt…
  Mina barn har aldrig upplevt en frisk o pigg mamma. 12 år av mitt liv har tagits ifrån mig.
  Två läkare har tagit mig på allvar – tyvärr inte fler. En stafettläkare som lämnade mitt landsting och sedan en ögonläkare jag blev remitterad till. Inget fel på ögon eller syn utan det är hypotyreosen som ställer till det var hennes dom och ville att jag skulle få min husläkare att ta sköldkörtelproblematiken på allvar – hände det? Såklart inte.

 11. Tydligtvis är detta inte en fråga om bevis. Man behöver inte leta länge på pubMed.gov för att hitta massvis med publicerad forskning som anger att T4 monoterapi har allvarliga brister, och även identifierbara genetiska markörer för detta.
  Läkare har blivit hjärntvättade till att inte använda sina sinnesförmögenheter att analysera underliggande data. Läkemedelsföretagens marknadsförare har mer inflytande är publicerad forskning. Sverige är inte isolerat i detta.
  Om någon läkare vill utmana detta föreslår jag att denne bortopererar sin sköldkörtel, och sätter igång med T4.

 12. Opererade bort sköldkörteln februari 2014 och har inte mått bra sedan dess trots väldigt bra värden på fritt T3, T4 och TSH. Är fruktansvärt trött, har ont i kroppen, går upp i vikt, ingen koncentrationsförmåga, dåligt minne, myxödem mm mm. Bad min läkare att få prova Liothyronin men hen menade på att forskning visade att de inte har någon effekt alls och hen vägrade därför att skriva ut de till mig. Hoppas verkligen att förståelsen och kunskapen inom vården blir bättre för oss med sköldkörtelproblem så vi får den vård vi behöver. Finns ju massor med forskning som visar att Liothyronin i kombination med Levaxin fungerar mycket bättre än enbart Levaxin så vad är problemet?? Likaså borde de vara självklart att man ska få prova Armour Thyroid om en kombination av Levaxin och Liothyronin inte hjälper. Är så ledsen, arg och besviken på vården och vill ha mitt liv tillbaks!!

 13. Håller med. Jag åt Levaxin i 6 år och blev mycket dålig med många symtom. Gick bl.a. upp 25 kilo. Har även ätit det i kombination med Liothyronin och blev då något bättre. Men inte förrän jag slutade helt med Levaxin och började med Armour Thyroid försvann dem jobbiga biverkningar från Levaxinet! Tyvärr finns det inga läkare i ”vanliga” vården som vill hjälpa mig så jag går hos en privatläkare, vilket innebär att jag måste betala allt själv.

 14. Fick denna vidriga sjukdom när jag var 16. Läkaren sa då att jag hade förhöjt tsh och att min sköldkörtel en dag skulle lägga av helt. Fick Levaxin först när jag var 23 efter en lång period med trötthet, viktuppgång och hårförlust. Har medicinerna hjälpt? Absolut! Är jag symtomfri? Inte en chans!!! Trots de ”fungerande” medicinerna och ”bra prover inom referensramarna” lever jag inte ens ett halv liv. Läkarnas svar? Anti-depp. När jag svarar att jag inte tror på såna tabletter så säger läkaren i fråga att ”Ja vanligtvis så fungerar de ju inte om man inte tror på dem.”

  Jag önskar att läkare kunde lyssna på vad jag säger, jag känner min kropp jäkligt väl efter att ha levt med denna sjukdom i snart HALVA MITT LIV! Jag vet hur jag var före och hur jag blivit efter och jag har läst på. Trots det verkar läkarna inte vilja höra på det örat, att medicinerna inte skulle vara ett fullvärdigt komplement är otänkbart i deras bok. När jag fört alternativa mediciner på tal får jag svar som ”jag tror inte på den” och när jag försökt backa upp med forskning utskriven i buntar för att backa upp mina påståenden har jag bemötts med ”jag tänker inte ens titta på de där”.

  Vi behöver mer forskning och mer läkare som är villiga att prova de alternativen till det heliga Levaxinet som faktiskt finns!! Dessutom behöver vi alla få träffa UPPDATERADE experter. Man leker med våra liv och stoppar huvudet i sanden för att vi alla är olika och behöver olika behandlingar. En medicin kan inte lösa allas problem vilket ovan presenterade studie VÄL visar. Samtidigt ska det inte behövas att nästan 99% inte mår bättre kan jag tycka. Om så bara 1% hade upplevt att de inte blir av med sina symtom så fungerar inte medicinen. Ta oss på allvar och hjälp oss!
  Har svårt att tänka mig att någon läkare skulle acceptera att få sitt liv förstört på detta sätt och sedan bli avskriven i en handvändning för att personen man har framför sig inte ”tror på” den forskning som gjorts.

 15. Efter c:a 20 år med Levaxin och en trötthet som gjorde mina fritid meningslös eftersom jag lade all min kraft på arbetet så uppsökte jag en vårdcentral för att få nytt recept på 125 mkrgr Levaxin. Efter ett par dagar fick jag ett brev där läkaren skrev att han såg si tvungen att initialt sänka min dos till 100 mkrg. Detta hade jag tidigare varit tvingad att pröva med katastrofala följder. Mina 3 första år som pensionär har jag ägnat mig åt att läsa böcker och vad som har skrivits på nätet om hypotyreos. Min slutsats har blivit att det är lätt och utan större kostnader att ta dessa blodprover som absolut inte passar alla hypotyreospatienter. Med dagens snabba besök på vårdcentraler hinner man inte med att söka symptom när inte blodproverna stämmer med patientens upplevelser.
  150429 lyssnade jag på Sveriges Radio P1 nyheter på morgonen där det meddelades ”Sverige står utanför den internationella organisation som prövar nya läkemedel.”
  Det tycker jag tyder på att man gör vad man kan för att undvika kostnader. Vem skall bestämma vilka sjukdomar och dess patienter som skall få möjligheter till vård?

 16. Jag började med Levaxin och fick ett uppsving på två år. Sen blev jag bara sämre och sämre och kunde till sist inte gå, fast läkaren höjde dosen av Levaxin. Jag var jämnt förstoppad. Mitt sociala liv orkade jag inte med, gick miste om vänner, blev isolerad, orkade ingenting, blev alldeles sänkt av så ofantligt många symtom från topp till tå, det var jobbigt att bara existera, mina barn fick lida av att medicinen inte fungerade, fick sämre syn, fast mina värden låg inom referensvärdena. Hur sjuk kan man bli av denna sjukdom, tänkte jag, det skrämde mig. Om det forsätter såhär kommer jag att vara invalid inom två år.

  Jag bad om remiss till endokrinolog som gav mig möjligheten till att jag fick pröva att lägga till Liothyronin, och då började jag att kunna gå igen, kunde se bättre, all värk i kroppen gick bort, jag kunde koncentrera mig igen, jag kunde vara mamma till mina barn, jag kunde fungera på jobb igen. Men efter två och ett halvt år började jag att bli sämre igen, och det var endast Liothyroninet som höll mig uppe. Jag upplevde så många biverkningar av speciellt Levaxinet. Fast jag fick kombinationen av Levaxin och Liotthyronin var jag jämnt förstoppad.

  Jag bad om remiss igen till endokrinologen och jag fick möjligheten att få pröva den sista medicinen utav tre – NDT.

  Tack för denna läkare, som lyssnar, som vill hjälpa. Jag har fått livet tillbaka. Inga biverkningar av NDT och så stor skillnad på medicin, en medicin som fungerar, det är som att vända på en hand. Mina närstående märker en stor skillnad, hela kroppen börjar fungera, jag orkar att göra saker, jag orkar vara social, mina barn är glada över sin mamma, jag fungerar bra på jobbet, jag börjar att känna igen mitt riktiga jag igen. Och jag är inte längre förstoppad.

  En medicin fungerar inte på alla, och vill återigen tacka denna läkare som är intresserad av att hjälpa sina patienter att få pröva de mediciner som finns och finna fram till den medicin som man mår bäst på. Så behöver resten av läkarkåren också göra. Ändra på riktlinjerna för hypotyreos så vi får hjälp att få livet tillbaka!

  • Hej Christina, känner igen allt i din beskrivning, kunde varit jag.
   vem är denna underbara Endokrinolog som Du går hos?
   Vill LEVA och INTE i respirator!

 17. Levaxin sedan ca 11 år tillbaka. Jag förstår att jag aldrig får tillbaka den energin som jag en gång hade. Jag lever ett helt ok liv men har för högt kolesterol. Trots att jag knappt äter mättade fetter är mitt ldl högt. Detta beror på min hypotyreos och skall gå ned med behandling av levaxin. Det gör inte det på mig. Har efterfrågat lio men blivit nekad det.

 18. Min läkare på vårdcentralen sa att man går inte vidare när blodprover är bra.
  Trots att jag ätit Levaxin i minst 5år har jag ca 30 symtom på hypo.bl a myxödem på många delar av kroppen. Omöjligt att gå ner i vikt! Depression,trötthet brist på energi mm. Läkaren sa att symtomen kan bero på andra saker.
  Så trött på att inte bli trodd……

  • Den läkaren bör inte vara läkare. Läkare ska gå på hur patienten mår samt prover. Har de testat din fria t3 och dina antikroppar?

 19. Att leva ett liv där man aldrig ”vaknar till” under dagen är otroligt frustrerande. Att hela tiden känna sig trög och inte få ordning på saker och komma ihåg dom mest triviala sakerna ger en mycket dålig självkänsla. Att behöva få en depression pga att man eventuellt inte medicineras rätt gör att man blir än mer rädd och förtvivlad.

 20. enligt min mening helt verkningslös,,har gjort mig sämre och sämre.. mår bättre utan,,då måste det väl va nåt som är helt galet. Värken blir värre,,svullnader ökar,,känner mig svag och svimfärdig. Vilka belägg har ni att NDT ej är bra,,den enda medicin som fanns att tillgå mellan 1890-1970 talet? Varför har ni inte som rutin att kolla binjurar innan Levaxin sätts in?? Står tom i FASS att så ska göras. Varför förvägrar Ni oss att få må bra på en medicin som funkar??

 21. Insjuknade i Graves -00. Op -01. Sedan dess levaxinbehandlad men aldrig mått helt bra igen. Ständiga symptom på att vara hypo. Men ingen läkare anser det bero på min avsaknad av sköldkörtel.
  Det beror enligt dem på ngt annat…..
  När ska läkarkåren börja tro på oss?

 22. Tack för undersökningen!
  Jag har haft denna sjukdom i två år nu. Hänvisad till Vårdcentral och provtagning. (TSH och T4.) & hemskickad med en pillerburk i handen. Efter en tid då det inte blev någon skillnad på min symtom, ny provtagning då jag fick veta att mina värden var bra! Men jag mådde inte bra!! Remiss till Endokrinologi. Det första de säger till mig är att vi kan för lite om detta. Det finns för lite forskning…. Jag är fortfarande inte frisk.
  Min fundering /fråga är hur kan det vara försvarbart samhällsekonomiskt att med över 420000 svenskar som äter detta läkemedel inte ha ett intresse av dess påverkan? Många går med långa sjukskrivningar/obehandlade symtom som följd, att det inte finns intresse för forskning, leta nya bättre mediciner/metoder eller använda gamla beprövade metoder/mediciner (även om de är dyrare)?

 23. Jag är otroligt trött trots levaxin. Försökt be om Lio men blir utskälld av läkare då. Jag har varit på psyk även har antidepp men är utan energi och lusten att göra och orka något nä fy fan för bemötandet och ignorerad av läkare

 24. Tyvärr föll vissa rader bort.
  Jag är än idag inte välinställd på rätt medicin/dos och har inte någon bra läkare som är kunnig inom området å prover mm
  som lyssnar å förstår hur grym denna sjukdom är.

 25. För mig har jag genom åren bara blivit sjukare och tjockare med Levaxin, det var först när jag började med NDT som jag slutade frysa, kunde börja tänka och komma ihåg saker. Tack och lov för att det finns läkare som vill hjälpa sina patienter att få lov att må så bra det bara går, jag har haft tur 💙

 26. Sen 2010 stått på 100mcg Levaxin 1g/dag som ”normal” startdos enl husläkaren som också informerade att han inget vet om sköldkörtelproblem å således ej heller gör än idag.
  Fram till hösten 2014.
  Har dom flesta symtomen som finns på sköldkörtelföreningens sida på hypotyeros som kvarstått hela tiden men då jag är rätt överviktig å alltid varit har man bara inom läkarkåren erbjudit mig gastric bypass sista åren å att om jag bantar så löser sig det ”nog”. Har aldrig fått ta dom relevanta prover som ska tas varje gång å som oxå behöver tas för utredning mm.
  Ej heller vid recept förnyelse.
  Att inte lyssna på oss å våra symtom å sätta dom i samband med sköldkörteln som är så viktigt utan bara stirra sig blinda på provsvar som ligger inom ref värdena är skandal å då vi är så känslig å olika.
  Att alla dessa okunniga läkare som finns i hela landet, som oxå är väldigt otrevliga å viftar bort våra besvär så lätt gör inte det bättre.
  Hade inte jag hittat Sköldkörtelföreningens Facebook grupp å dessa kunniga å välinformerade erfarna medlemmar vet jag inte hur det hade gått.
  Så här får det inte fortsätta när det är en så vanlig sjukdom i Sverige som på verkar allt i kroppen.

 27. Väldigt bra att detta tas upp. Man börjar undra varför vi ska behöva gå ett halvt/helt liv utan att få någon hjälp bara för att NÅGON bestämt att Levaxin SKA fungera samt ATT det fungerar, hur man än mår – bara proverna är skapliga så. Dags att vår sjukdom tas på allvar!

 28. Jag har hypotyreodea och ätit Levaxin i över 10 år. Har haft massor av hyposymtom trots att mina värden legat inom referens. Har påtalat detta för min FML vid varje besök, telefon utan respons. Tsh och T4 är de enda proverna som tagits. Inte förens jag gick med i Sköldkörtelföreningen fick jag information om att med rätt medicinering kan jag må avsevärt bättre. Äter nu en kombination av levaxin och Liothyronin och känner mig betydligt piggare och mindre hyposymtom. Mitt T3fritt är på gång uppåt. Känner mig för första gången på många år hoppfullhet. Synd att inte min FML hade den kunskapen 2003 som jag har idag. Tack till alla kloka sköldisar

 29. När ska vi bli lyssnade på av läkare i allmänhet och endokrinologer i synnerhet! Här finns svaret! Levaxin är inte ett fullgott ämne, även om proverna ligger ”bra”. Inte om vi inte mår bra! Vi behöver kompletterande medicin eller kanske annan sådan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s