Ny studie visar att Levaxin kan förvärra hypotyreos

ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos

© thyroidhormones.wordpress.com

Över 400 000 svenskar kan vara felbehandlade idag. Ny forskning visar att behandling med bara Levaxin, som är standardbehandling vid hypotyreos idag, i själva verket kan förvärra sjukdomen. Studien visar att endast kombinationsbehandling där både T4 och T3 ingår i någon form, kan göra patienter med hypotyreos friska.

I dagarna presenteras en ny forskningsstudie (1) i den amerikanska tidsskriften The Journal of Clinical Investigation där forskarna visar att behandling med bara levotyroxin inte är tillräcklig. Istället för att medverka till att det bildas normala vävnadshalter av det aktiva sköldkörtelhormonet T3 – så leder behandling med bara levotyroxin till att T3 minskar i blodet och i våra vävnader. Det kan förvärra en redan befintlig hypotyreos. Samtidigt kunde forskarna i studien konstatera att prov på TSH – som mäts för att se om patienter lider av hypotyreos och/eller är korrekt inställda med sin levotyroxinbehandling – var normala i tagna prover.

Studien visade att minskningen av T3 beror på att det sker en inaktivering av de enzym – dejodinaser – som omvandlar T4 till T3 i vävnaderna. Detta sker när T4-halterna är för höga i förhållande till T3 och är resultatet vid behandling med bara levotyroxin enligt studien.

När forskarna jämförde obehandlade individer (råttor) med hypotyreos med hypotyreota levotyroxinbehandlade råttor, så fann de att råttorna med levotyroxinbehandling hade en minskad konvertering till det aktiva hormonet T3 jämfört med de obehandlade hypotyreota råttorna.

För att undersöka saken vidare så behandlade forskarna samma råttor med propylthiouracil (PTU) – som hämmar dejodinas 1 (D1) men inte dejodinas 2 (D2) – och fann att konverteringsminskningen bland de T4-behandlade råttorna var närmare 60% – jämfört med de obehandlade råttorna som hade en minskning med 35% i sin T3-koncentration. Resultatet, menar forskarna, visar att T4-behandlade individer har en minskad förmåga att bilda det aktiva hormonet T3.

Forskarna fann, att endast kombinationsbehandling där både T3-hormon och T4-hormon ingår ger normal koncentration av T3 i blodet och i studerade vävnader.

Intressant i studien är även att hypotalamus inte blev påverkad av förhöjda T4-halter.  Här fann man inte samma inaktivering av enzymet D2, varför konsekvensen blev att TSH var normalt i blodet.

Forskarna menar att resultaten bland råttorna även kan antas vara relevanta för patienter som behandlas med levotyroxin och efterlyser mer forskning.

I Sverige behandlas över 400 000 svenskar med levotyroxin (Levaxin). Idag finns möjlighet för patienter med hypotyreos att tillgå behandling med T3-hormon i form av läkemedel som Liothyronin och torkad sköldkörtelextrakt från djur. Bara någon procent av patienter med hypotyreos behandlas med kombinationsbehandling i någon form.

I olika forum på internet deltar tusentals patienter med hypotyreos. Många uppger att de inte mår bra med sin Levaxinbehandling och att de uppges vara korrekt inställda  med sina hormondoser av sina vårdgivare eftersom deras TSH ser normalt ut i blodprov.

Den nya studien kan ge anledning att omvärdera både behandling och diagnostik av hypotyreos. I ETAs (European Thyroid Association) riktlinjer från 2012 (2) tar författarna för första gången upp att forskning visar att endast kombinationsbehandling med T4 och T3 ger normala vävnadshalter av T3. I kommande riktlinjer uppmärksammas troligen även denna forskningsstudie.

Av: Nina Oksa
nina.oksa@gmail.com


Sammanfattning:

 • Behandling av hypotyreos med bara levotyroxin minskar vävnaders förmåga att omvandla T4 till det aktiva hormonet T3.
 • Endast kombinationsbehandling med T4 och T3 ger normala vävnadshalter av T3.
 • TSH är normalt trots att halterna av T3 är lågt i blodet och i vävnader.

Dejodinaser är enzym i våra vävnader som omvandlar sköldkörtelhormon till aktiva och inaktiva former. Dejodinaserna D1 och D2 omvandlar (konverterar) prohormonet T4 till det aktiva hormonet T3.

Behandling med torkad sköldkörtelextrakt från djur kan fås genom licensansökan av läkare. Ansökan behandlas av Läkemedelsverket. Preparat på marknden är Armour Thyroid från Forest Pharmaceuticals (USA), Nature-Throid från RLC Labs (USA) och Thyroid från Erfa (Canada) m.fl.

Behandling med Liothyronin (T3) kräver ingen licens.

Referenser:

(1) Joao Pedro Werneck de Castro, Tatiana L. Fonseca, Cintia B. Ueta,Elizabeth A. McAninch, Sherine Abdalla, Gabor Wittmann,Ronald M. Lechan, Balazs Gereben and Antonio C. Bianco. Differences in hypothalamic type 2 deiodinase ubiquitination explain localized sensitivity to thyroxine. 2015. J Clin Invest. doi:10.1172/JCI77588.

(2) Wiersinga WM, Duntas L, Fadeyev V, Nygaard B, Vanderpump MP. 2012 ETA Guidelines: The Use of L-T4 + L-T3 in the Treatment of Hypothyroidism. Eur Thyroid J. 2012;1(2):55–71.

© thyroidhormones.wordpress.com

41 tankar om “Ny studie visar att Levaxin kan förvärra hypotyreos

  • Jag är en av många som inte får någon hjälp, prover bra men inte jag. Nu har jag köpt Thyroid S från Thailand på stort apotek , en vän fixade det. Nu behöver jag hjälp med ordination. Men finns det några biverkningar av Thyroid S?
   Mvh AB

   • Hej AB,

    Beklagar att du är en i skaran som inte får hjälp med NDT i Sverige.

    När det gäller sköldkörtelhormon från djursköldkörtel så är biverkningarna mest koncentrerade till hypotyreos- respektive hypertyreossymtom, dvs för låg eller för hög dos.

    När det gäller våra syntetiska levotyroxinpreparat (LT4 monoterapi) får man också ta hänsyn till att biverkningar har sin orsak i att vi får en sned fördelning av sköldkörtelhormon, dvs onormalt höga nivåer av T4 och onormalt låga nivåer av T3.

    Vh
    Nina

 1. Pingback: Ny studie visar att Levaxin kan förvärra hypotyreos – Webbplatstitel

 2. Pingback: Dåligt läkemedelsverket, DÅLIGT -

 3. Pingback: Mitt engagemang inom Hittehund -

 4. Det stämmer, vad än endokrinologer säger,
  jag fick höga doser T4 och svullnade och var alltid yr och orkeslös.
  Jag tjatade i 1 år på T3, till slut fick jag prova
  det är en skillnad på att ha ett liv och att inte ha det, mår så pass mkt bättre att jag efter 2 år hemma, nu ska börja arbeta

 5. Artikkelen har nådd Norge via face og jeg lurer på om det er Sverige finnes noen svar på hva som skjer i kroppen om man kun tar Levaxin alene i 30 år for en diagnose man ikke har? Det er nylig oppdaget at diagnosen var feil og jeg er nå tatt av medisinen, og lurer derfor på om jeg kan ha påført kroppen bivirkninger undertiden?

  • Hej,

   Något specifikt svar på vad som händer med kroppen om man tar Levaxin i 30 år och diagnosen är felaktig, har jag inte sett. Naturligtvis måste det få konsekvenser då behandling med med ett hormon orsakar en obalans i kroppen.

   När det gäller behandling av hypotyreos är behandling idag med hjälp att ett hormom – att det redan där orsakar en obalans eftersom en frisk sköldkörtel bildar långt fler än bara tyroxin.

   Vänliga hälsningar
   Nina

 6. Hej, jag undrar om du eller någon känner till någon läkare i eller omkring Jönköping som behandlar med T4, naturligt eller syntetiskt?

 7. Har brukt levaxin i mange år og liothyroinin det siste året. Har bare blitt dårligere og dårligere. I november startet jeg med Thyroid Erfa som eneste behandling og har fått livet tilbake. Det er nesten ingen leger som lar oss prøve dette selv om vi er mange som får et helt nytt liv på NDT.

 8. Pingback: Artikel om Levaxin | Sipples Patientförening

 9. 16 år med Levaxin och 3 avslag från Endokrin med remisser så man undrar väl om endokrinologerna vet vad dom egentligen jobbar med. Läkemedelskorruption… Mina provsvar är för höga och snart på väg från hypo till hyper och ingen gör något…

 10. Tack för din fråga Annelie. Genom att mäta kroppstemperaturen hos din dotter med en vanlig febertermometer (ej för öron) kan ni se om sköldkörtelhormonbehandlingen är god. Normal kroppstemperatur hos människan på morgonen är 36.8-37 grader och inget annat. Sköldkörtelhormon reglererar kroppstemperaturen på flera olika sätt. Om en person samtidigt lider av inflammation eller infektion så kan detta driva upp temperaturen. Enligt studien sänker bara levotyroxinbehandling (Levaxin/Euthyrox och liknande preparat) biologiskt aktivt T3 – det har alltså motsatt effekt än vad det är avsett att ha.

 11. Min dotter äter Levande och har normala värden med dos 0,75, värdarna är 18/1.5 men hon är ändå väldigt energikänslig. Hon blir tröttare än andra och håret mår inte bra. Kombo T4 och T3 ger rätt vävnadshalter enligt ovan text men vad/hur märker man av det som individ när dessa värden är bra tillsammans?

 12. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 13. I 30 år försöker jag ha hjälp för hypo, allt vad gäller sköldkörtel. Nu äter jag 200 mikro levaxin och lihotrinin 3 veckor. Hjärtat snart flyger ut av den hjärtklappning som jag får. Mår dålig psykiskt och ingen hjälp på väg.

 14. I 18år har jag försökt att få hjälp för hypo.2. Nu har jag träffat en läkare som trodde på mig och nu äter jag Lio. Äntligen!!

  • Hej ! Jag har också försökt få hjälp 😦 . Men får hela tiden svaret att mina blodprov är ok. Har många symtom kvar trots Levacin. Var kan jag hitta din läkare ? Tacksam för ett svar ! Med vänlig hälsning Mary

  • Hej ! Jag får ingen hjälp av mina läkare. Har fortfarande ca 18 symtom kvar. Äter Levacin sedan 20 år tillbaka. Var finns din läkare ? Hoppas på ett svar för jag orkar inte ha det så här längre. TACK på förhand ! Med vänlig hälsning Mary

 15. För ca 15 år sedan då jag gjorde en hälsokontroll blev jag ordinerad Levaxin. För tre år sedan ifrågasatte jag detta. Jag tyckte det var så många som åt levaxin. Jag bad min läkare att få trappa ner och se om jag verkligen behövde detta. Läkaren ville först ta ett annat prov och om det var bra skulle jag få försöka. Jag fick trappa ner och sedan sluta helt. Har kollat ämnesomsättningen varje år efter och det ligger inom det normala värdet. Hur många är det som precis som jag egentligen tar tabletterna i onödan???

 16. Skönt att höra att det sker framsteg inom detta, har snart varit sjuk i 15 år med bättre och sämre perioder men aldrig varit helt frisk.

 17. Äntligen! Tänk att jag fick rätt…har stridit för detta med min läkare,att få en kombo av levaxin och liothyronin då enbart levaxin inte hjälpte. Men nu har jag ätit kombinationen c:a 1 år och mår alldelses förträffligt… Hoppas fler av oss därute nu kan få sina läkare att gå med på att sätta in kombinationen

 18. bra det forskes på dette. Ble selv veldig syk i 5 år på Levaxin etter å levd OK i 10 år på medisinen. Dagen etter jeg kuttet ut Levaxin og begynte med Armour fikk jeg varme i kroppen for første gang på 5 år og hjernetåken forsvant. Etter noen måneder nå er ME og Fibromyalgi-plager sterkt minsket. Levaxin funker ikke for alle, spesielt etter noen år når man blir syk så gjør den vondt verre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s